Wstęp.

Witam wszystkich, którzy chcą przytyć. A tak właściwie ćwiczą i chcą przybrać na masie mięśniowej. Polecam dokładnie przeczytać informacje zawarte w postach. Wszystkie te wskazówki sam osobiście sprawdziłem. Działają pod warunkiem, że będziemy ich przestrzegać.

niedziela, 8 stycznia 2012

Rola białka, gdy chcemy przytyć.

Zacznę od podstaw- 1g białka zawiera 4 kcal. Ponadto białko to podstawowy budulec naszego organizmu(w tym mięśni). W wyniku trawienia białko jest rozkładane na aminokwasy, niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu.

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, ile potrzebujemy dostarczyć białka w swojej diecie do naszego organizmu, aby przytyć musimy uwzględnić przede wszystkim naszą aktywność, ponieważ:
-Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia- 0,8 g na kilogram wagi ciała,
-Aktywni sportowcy- 1,2- 1,4 g na kilogram wagi ciała,
-Bardzo aktywni kulturyści- 2 g na kilogram wagi ciała.

Przyjmowanie więcej niż 2 g białka na kilogram masy ciała mija się z celem, ponieważ nie wpłynie to w żaden sposób na zwiększenie naszej masy. Proces ten obciąży wtedy nadmiernie nerki i wątrobę. Przekroczenie stanu 2g/kg może objawiać się uczuciem tak zwanej goryczy w ustach- podobnej do zgagi. Więc nie należy od razu zaczynać od 2g/kg można od np. ok 1.5g/kg. Proces trawienia białka zużywa bowiem najwięcej energii podczas trawienia. Ważną sprawą jest również wartość biologiczna białka czyli to w jakim stopniu będzie się ono wchłaniało, ale o tym w następnym poście Kliknij tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz