Wstęp.

Witam wszystkich, którzy chcą przytyć. A tak właściwie ćwiczą i chcą przybrać na masie mięśniowej. Polecam dokładnie przeczytać informacje zawarte w postach. Wszystkie te wskazówki sam osobiście sprawdziłem. Działają pod warunkiem, że będziemy ich przestrzegać.

niedziela, 8 stycznia 2012

Jeżeli chcesz przytyć spożywaj białko o optymalnej wartości biologicznej.

Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Aspekt ten jest również bardzo ważny, gdy chcemy przytyć. Im bardziej ten bilans jest zgodny z bilansem własnym organizmu tym lepiej białko jest wchłaniane. Ogólnie rzecz biorąc wartość biologiczna białka dostarcza nam informacji w jakim stopniu to białko zostanie przyjęte przez nasz organizm. Im wyższa tym lepiej dla naszego organizmu. Najlepiej wchłanianym białkiem, czyli o największej wartości biologicznej jest mieszanina białek jaja i ziemniaka. Więc ta mieszanka jeżeli chcemy przytyć może okazać się kluczem do naszego sukcesu:)

Wartość biologiczna niektórych białek:
- Izolat białka serwatki - 159
- Mieszanka białek jaja i ziemniaka - 136
- Mieszanka białek jaja i mleka - 122
- Mieszanka białek jaja i pszenicy - 118
- Laktoalbumina(białko z mleka) - 104
- Albumina jaja kurzego - 100
- Białko soi - 75
- Białko z mięsa - 76
- Białko z ziemniaka - 60

Oznacza to, że jeżeli np. zjemy 100g mięsa to przyswoi nam się około 70% białka.
Zalecam stosowanie produktów, w których występuje mieszanka różnych białek będzie to gwarancją równowagi aminokwasowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz